Manuka honing, het wordt steeds vaker verkocht in gezondheidswinkels en online, bij SoloBioMooi . Maar waar is Manuka honing goed voor en waar komt deze honing vandaan?
Waar komt Manuka Honing vandaan?
Op het potje van Manuka Health staan witte bloemen, dit zijn de bloemen van de Manukastruik. Deze struik groeit in Nieuw-Zeeland en levert de nectar voor deze geweldige honing.
Een bijkomend voordeel is dat ze in Nieuw Zeeland geen gebruik maken van antibiotica voor ziektebestrijding in de bijenteelt. Dit spreekt mij erg aan, want de ziektebestrijding die doorgaans gebruikt wordt komt onze gezondheid niet ten goede, maar is ook schadelijk voor de bijen.
De bijenkorf wordt vervaardigd uit natuurlijke producten, waarbij vertouwd wordt op het gebruik van natuurlijke behandeling in plaats van chemische conserverings- en bestrijdingsmiddelen. De bijenkorven zijn meestal ver verwijderd van menselijke activiteit en worden gehouden op het platteland. De Nieuw Zeelandse imkers volgen de principes van de biologische productie voor honing.
De werking van Manuka honing?
Manuka honing heeft net als alle andere honing een antibacteriële werking, maar de antibacteriële- en schimmeldodende werking van Manuka is vele malen groter en tot wel 100 keer sterker.
Het werkzame bestanddeel, Methylglyoxal, in Manuka honing werd in 2006 ontdekt aan de Universiteit van Dresden. Je ziet op de foto onderaan mijn blog MGO-100 op het potje staan. MGO is een factor die aangeeft hoeveel van de werkzame stof Methylglyoxal in de honing zit. Hoe hoger de factor, hoe sterker de medicinale werking. MGO 100 betekent dat er minimaal 100mg Methylglyoxal aanwezig is op 1 kg. Hieronder zie je de verschillende factoren.
Wat is dan UMF?
UMF staat voor Unique Manuka Factor, en meet hoe sterk de actieve enzymen in honing zijn. Deze actieve enzymen werken tegen schadelijke en slechte bacteriën.
UMF en MGO naast elkaar
UMF 5 – MGO 30, hebben dezelfde werking als gewone honing
UMF 10 – MGO 100, hebben een lichte werking
UMF 15 – MGO 250, hebben een sterke werking
UMF 20 – MGO 400, hebben een heel sterke werking
UMF 25 – MGO 550, de meeste krachtigste met de aller sterkste werking
Mijn ervaring met Manuka honing
Wat me opvalt is de zachte structuur van de honing en de mooie diep donkere kleur. De smaak is erg zoet, maar dat komt misschien ook omdat ik normaal niet tot nauwelijks (toegevoegde) suikers eet. De honing laat ook een soort laagje achter in je keel, dit blijf je nog even proeven. Ik merkte dat na het gebruik van Manuka honing mijn keelpijn binnen 1,5 dag over was.
Binnenkort ontvang in de Manuka MGO 250, ik ben benieuwd of ik zelf verschil zal merken en zal jullie op de hoogte houden.
Waar kun je Manuka honing nog meer voor gebruiken?
Vanwege de hoge antibacteriële en schimmeldodende werking kun je Manuka honing ook heel goed gebruiken bij kleine (brand) wondjes, maar er zijn ook veel positieve verhalen van Manuka bij bronchitis, astma, eczeem, maagzuur, acne, tandvleesaandoeningen en luchtweginfecties.
Iedere dag 1-3 theelepeltjes Manuka kan de weerstand en de darmwerking positief beïnvloeden.
Ook eens uitproberen? Dit kleine potje Mannuka is er al voor €7,50 via de webshop van SoloBioMooi.
Meer weten over Manuka honing, kijk eens op deze site.
Pingback: Manuka Honing | BiologischNatuurlijk·