Insulineresistentie, overgewicht en depressies

Na alle gezonde recepten van de afgelopen dagen wil ik jullie vandaag graag meer vertellen over insulineresistentie en de gevolgen hiervan.

Een moeilijk onderwerp voor wie er niet in thuis is, dus ik zal het proberen eenvoudig te houden.

Door het gebruik van veel en vooral ook snelle koolhydraten is er een constante vraag naar insuline. Dit komt door een hormonale stoornis “hyperinsulinemie”. Bij hyperinsulinemie is het niveau van het hormoon insuline in het bloed te hoog. Maar bij veel insuline wordt er te veel suiker in de vorm van glucose opgenomen in het bloed, hierdoor daalt het bloedsuikergehalte naar een abnormaal laag niveau. Dit noemen we hypoglycemie. Je hebt dan letterlijk de behoefte aan suiker (zoetigheden).

Suikerverslaving en zoete tussendoortjes leiden tot een zink tekort, waardoor het insuline niveau stijgt. Het mineraal zink heeft een insulineactiviteit, zodat bij een tekort aan het mineraal de alvleesklier dit compenseert door extra insuline aan te maken. Zo is een neergaande spiraal in werking gezet. Zie het plaatje hieronder, wat met de pijltjes aangeeft wat er gebeurt.

Hyperinsulinemie is de voorloper van insulineresistentie. Daarna volgen hypoglycemie en diabetes type 2. Bij diabetes type 2 zijn er herhaaldelijk verhoogde bloedsuikerwaarde (hyperglycemie).

Bij insulineresistentie – hoog glucose en hoog insuline niveau – zijn onze cellen al minder gevoelig voor het hormoon insuline, waardoor de glucose onvoldoende in de cel wordt opgenomen en het glucosegehalte in het bloed toeneemt.

Insulineresistentie wordt ook gekarakteriseerd door hogere bloedglucosewaarden in nuchtere toestand en na de maaltijd. Ons lichaam reageert hierop met een hoge productie van insuline door de pancreas. Wanneer de pancreas er niet meer in slaagt met een hoge insulineafgifte de verlaagde weefselgevoeligheid voor insuline te compenseren ontstaat er diabetes type 2.

Bij insulineresistentie is behalve een te hoge consumptie van koolhydraten, sprake van een teveel aan verzadigd vet en het onverzadigde linolzuur ten opzichte van de onverzadigde omega-3 visvetzuren. Daarnaast is er naast een tekort aan het mineraal zink ook sprake van een chronisch tekort aan het mineraal magnesium.

Overgewicht
Één van de oorzaken van gewichtstoename kan een chronisch verhoogd insulinespiegel zijn. Deze geeft het lichaam constant de opdracht om vet op te slaan. Een teveel aan glucose wordt dan namelijk gekoppeld aan vet. Er ontstaat dan vetopslag in de vorm van suiker-vetverbinding, dit noemen we triglyceriden. Het lichaam kan dit in vetweefsel onbeperkt opslaan. Op een gegeven moment loopt dit uit de hand. Het lichaam verbrandt geen vet meer, maar slaat het op, of je nou weinig eet en veel beweegt.

Overgewicht gaat helaas makkelijk samen depressie. Overgewicht komt veel voor, maar ook het gebruikt van antidepressiva. Dit kan komen door het volgende.

Door veel snelle koolhydraten tot je te nemen ontstaat er een vitamine B tekort. De koolhydraten die je dan nuttigt zijn geen goede bron van vitamine B, maar onttrekken deze vitamine juist aan het lichaam voor hun verbranding. Maar, deze zo belangrijke B vitamine hebben we nodig voor de omzetting van de balangrijke bouwstof eiwitten in aminozuren. ,

De volgende stap is, de aminozuren omzetten in serotonine, die ons blij maakt! Je snapt het waarschijnlijk al..Bij een gebrek aan deze B vitamine door het gebruik van koolhydraten die deze vitamine niet leveren, ontstaan depressies.

Dit proces is lastig omkeerbaar, maar het kan wel! In eerste instantie zul je door het afbouwen van snelle koolhydraten sombere buien hebben, maar uiteindelijk is het voor je gezondheid noodzakelijk.

IMG_1717.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s