Dag twee van de Bio10daagse, 10 redenen om biologisch te ontdekken

Elke dag van de bio 10 daagse kun je andere reden kiezen om voor Biologisch te gaan.

1. Lekkerder!
Smaak ontwikkelt zich langzaam, met veel zonlicht, in een bodem die de tijd krijgt om zelf voedingsstoffen voor de planten te generen. Dit is het geheim van biologisch groenten en fruit. Voor dieren geldt het ook. Een stukje vlees van een dier dat in zijn eigen tempo kan groeien zal toch eens stuk lekkerder smaken. Top koks werken niet voor niets met biologisch producten.

2. Helemaal echt
Biologische producten bevatten geen resten van chemische bestrijdingsmiddelen. Ook geen kunstmatige geur-,kleur-, en smaakstoffen en conserveermiddelen. De samenstelling is ook anders: voor wie wel zuivel drinkt. Biologisch melk in Nederland bevat bijvoorbeeld gemiddeld 60% meer omega 3 en 38% meer CLA verzuren dan gangbare Nederlandse melk.

3. Het best gecontroleerd
Biologisch eten moet voldoen aan alle normale eisen waaraan voedsel moet voldoen. Daarnaast moet het nog eens voldoen aan heel veel extra eisen. Daarop wordt gecontroleerd bij de boer, de verwerker en de winkel. Dan pas mag het keurmerk voor de biologische landbouw er op komen.

4. Geen gentech
Mais die bestand is tegen de hoge doses van onkruidbestrijdingsmiddel. Dat is leuk voor de producent van het bestrijdingsmiddel, maar de consument zit hier nier op te wachten en de natuur ook zeker niet. De natuurlijk is gebaat bij zoveel mogelijk genetische variëteit. Biologische producten zijn daarom gegarandeerd gentechvrij.

5. Maatschappelijk oké
Een biologische ondernemer staat midden in de samenleving en levert daar een bijdrage aan. Er zijn biologisch boeren met een natuurcamping of met een logeergelegenheid. Vaak worden er rondleiding of fietstochten georganiseerd. Op sommige biologisch bedrijven vinden met een handicap een waardevolle dagtaak.

6. Goed voor de natuur
De biologische of biodynamische boer werkt met wat de natuur hem biedt om de bodem vruchtbaar te houden en ziekten te bestrijden. Geen pesticiden en andere chemicaliën. Hierdoor blijven grondwater en sloten schoon en krijgen kwetsbare planten, vogels, vlinder en bijen alle kansen.

7. Beter voor dieren
De dieren van bioboeren hebben genoeg ruimte op het land of in de stal. Ze kunnen vrij rondlopen en in de stallen zijn ramen, komt er frisse lucht binnen en ligt er stro op de vloeren. Ingrepen zoals het afknippen van staarten of snavels zijn absoluut uit den boze! De dieren krijgen biologisch voer en grazen op onbespoten weilanden met volop kruiden. Zeugen kunnen een modderbad nemen en biggetjes mogen bij hun moeder blijven. Ga zo maar door…

8. Geen cent teveel
Vind he het gek dat een biologisch ei meer kost? De kip krijgt beter voer en heeft een heel weiland tot haar beschikking. En natuurlijk is een fles onbespoten fruitsap duurder. Het fruit is met de hand geoogst (tegen een goed loon). Wil je gezond en eerlijk eten, dan is dit de prijs.

9. Beter voor de toekomst
CO2-uitstoot, milieuvervuiling, gentech soja, dierziektes; het zal mijn tijd wel duren, zeggen veel mensen. Maar vast staat dat we met ons gedrag onherstelbare schade aanrichten. Willen we onze kinderen daar dan mee belasten?

10. Goede smaak
Eet je biologisch? Dat getuigt van goede smaak. Niet alleen om je goed kunt proeven, het laat ook zien dat je een ruimdenkend mens bent. Iemand die zijn eigen lichaam serieus neemt en rekening houdt met het welzijn van anderen, ook in de toekomst. IMG_2196.PNG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s