Bio10daagse, dag 8: vlees, incl. recept

Het is alweer dag 8 van de Bio10daagse. Vandaag is het mijn dag om een blog te schrijven met als thema; vlees.

Om niet alleen te vertellen waarom biologisch vlees een betere keus is, heb ik ook een heerlijk recept voor jullie gemaakt. Het recept vinden jullie onderaan mijn blog.

Waarom biologisch vlees?
Biologisch vlees is vol van smaak. Wanneer je het verschil geproefd hebt zul je dit ook ervaren. Maar hoe komt dat? Het verschil zit hem in het eten en de leefomstandigheden van het dier. Deze dieren krijgen de ruimte om in hun eigen tempo te groeien en zich te ontwikkkelenen ze krijgen nooit preventief antibiotica toegediend.

Op de biologisch boerderij, waarvan het vlees afkomstig is, wordt gewerkt volgens de biologische normen (EU-wetgeving). Deze norm houdt ook in dat de dieren zo natuurlijk mogelijk leven. Dat wil zeggen dat het voer van de dieren is geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen, genetische manipulatie en zonder kunstmest. Biologisch kippen houden hun snavel en varkens houden hun krulstaartje, deze worden dus niet afgeknipt.

Bij biologische boeren staat het dieren welzijn voorop. Ook de dierenbescherming beloont biologisch vlees met de hoogst haalbare score van 3 sterren, van het “Beter leven” kenmerk.

Kwaliteit versus kwantiteit
Vaak hoor ik mensen zeggen: “Biologisch vlees, dat is toch zo duur”. Maar realiseer je dat bij biologische producten, en dus ook bij biologisch vlees de hele keten biologisch is. Van de bodem tot aan het winkelschap, dus ook voor alle tussenliggende schakels zoals bij de bereiding van voer, de boerderij, het transport, de slachterij en de vleesverwerkers en verpakkers.

Wanneer je biologisch vlees gaat bereiden merk je dat er nauwelijks vocht uit het vlees komt. De prijs die je betaald is dus puur voor het vlees. Niet biologisch vlees wordt geïnjecteerd met vocht, waardoor het gewicht hoger is en het stukje vlees onnodig meer kost.

Nu ik jullie heb verteld waarom ik de keus voor biologisch vlees een betere vind, deel ik graag het recept van deze lamsrack met jullie.

Wat heb je nodig, voor 2 personen?
– Lamsrack, in 6 stukjes – deze is al gemarineerd door de slager met tuinkruiden en knoflook

Voor de erwtenpuree
– 500 gram tuinerwten
– 150 ml Rice dream Cream
– 2 teentjes knoflook
– Verse muntblaadjes
– Peper en zout

Bijgerecht
– 150 gram champignons
– 8 cocktail tomaten

Aan de slag
Verwarm de oven voor op 160 graden, op een heteluchtstand in combinatie met grillstand.

Doe een klein beetje olie in een ovenschaal en leg de tomaatje hier in. Zet de schaal voor ongeveer 12 minuten in de oven.

Snijd de champignons is plakjes.

Kook de tuinerwten 4 minuten. Snijd ondertussen de twee teentjes knoflook. Wanneer de erwten goed zijn gaan deze samen met de Rice dream Cream, de fijn gesneden knoflook en de muntblaadjes in de blender. Breng op smaak met peper en zout.

De lamsrackjes hebben maar kort nodig. Verwarm olijfolie en een klein klontje roomboter in de koekenpan. Wanneer de pan goed heet is gaan de lamsrackjes er in. Bak deze twee minuten aan iedere kant en laat ze daarna nog heel even rusten in aluminium folie. Je kunt ze in het aluminium pakketje nog even naast de ovenschaal met tomaatjes in de oven leggen. Bak in diezelfde pan vervolgs de champignons.

Wanneer na 12 minuten de tomaatjes klaar zijn kun je het complete gerecht opdienen.

Eet smakelijk!

IMG_2398.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s