Frisdrank maakt plaats voor water!

Toen ik vrijdag het Algemeen Dagblad open sloeg viel mijn oog op het artikel “We drinken meer water”. Goed nieuws! Helemaal toen ik las dat we frisdrank inruilen voor water.

In 2013 hebben we in Nederland maar liefst 58 miljoen liter minder frisdrank en vruchtensappen gedronken. De Nederlandse vereniging Frisdranken, Water, Sappen (FWS) verteld dat we miljoenen liters meer kraanwater dronken.

Helaas zijn er geen exacte cijfers, maar door de forse afname van frisdrank en vruchtensappen wordt er geschat dat er zo’n 50 miljoen meer water is gedronken ten opzichte van het jaar daarvoor.

Zelf maak ik bewust de keus om alleen water of kruidenthee te drinken, heerlijk. Zo nu en dan maak ik zelf een verse groeten- vruchtensap. Water is erg goed voor ons. We zouden zo’n1,5 tot 2 liter water per dag moeten drinken om ons lichaam in balans te houden. Helaas komen veel mensen hier bij lange na niet aan.

Waarom is water zo goed voor ons?
Ons lichaam bestaat voor ongeveer 2/3 uit vocht, dit zit onder andere in ons bloed en in onze hersenen.

De voedingsstoffen die we binnenkrijgen worden door water naar onze cellen vervoerd. Water zorgt er ook voor dat afvalstoffen worden afgevoerd, wat bijvoorbeeld nierstenen en zwaarlijvigheid helpt te voorkomen.

Water helpt ook nog bij het regelen van onze lichaamstemperatuur.

Water is ook nodig voor ons spijsverteringssysteem, dat heeft een aardige hoeveelheid water nodig om ons voedsel goed te kunnen vetteren.

Water helpt ook nog eens bij een gezond hart. Een Amerikaans onderzoek van 6 jaar heeft aangetoond dat mensen die meer dan 5 glazen water per dag drinken, de kans op een hartaanval met 41% verkleinen, ten opzichte van hen die minder dan 2 glazen water per dag drinken. Dit onderzoek wel al in 2002 gepubliceerd in het Amerikaanse Journal of Epidemiology.

Wanneer we te weinig water drinken is er ook kans op uitdroging. Dit merk je makkelijk zelf op wanneer je dorst krijgt, maar dan is het eigenlijk al te laat. Door een lichte uitdroging hebben we minder energie, maar kunnen we ook hoofdpijn krijgen.

IMG_3073.PNG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s