Borstvoeding 

Wat kijk ik er naar uit om over een aantal weken borstvoeding te gaan geven. Het lijkt me zoiets moois en bijzonders, dat je je eigen kindje kunt voeden met jouw melk. 

Omdat er helaas ook veel negatieve verhalen de ronde gaan over pijn en kloven besloot ik me er alvast in te verdiepen. En, gelukkig! Niets geen spookverhalen, maar duidelijk uitleg. Pijn en kloven zijn zelfs niet nodig! 

Laat voorop staan dat ik niemand met dit bericht wil overtuigen of wil veroordelen. Borstvoeding of kunstvoeding, laat iedere aanstaande moeder zelf bepalen waar zij zich goed bij voelt

Het advies van Unicef en de World Health Organization 

Borstvoeding biedt zoveel voordelen voor moeder en kind. Het is niet voor niets dat de WHO samen met Unicef adviseert om het eerste halfjaar volledig borstvoeding te geven en dus niets anders dan dat. Na 6 maanden is het advies om nog steeds borstvoeding te blijven geven maar dan in combinatie met andere voeding. Dit advies geldt tot het tweede levensjaar en is gebaseerd op 3.000 wetenschappenlijke onderzoeken die wereldwijd zijn uitgevoerd. 

De feiten op een rij

 • Borstvoeding bevat enkele honderderden verschillende bestanddelen. Kunstvoeding bevat slechts een aantal hiervan simpelweg omdat niet alle bestanddelen nagemaakt kunnen worden, denk hierbij aan de antistoffen die niet na te maken zijn. 
 • De samenstelling van borstvoeding verandert mee met de specifieke behoefte van het kind en bevat precies de ingrediënten die jouw baby nodig heeft. Kunstvoeding heeft vanaf de geboorte tot aan 6 maanden altijd dezelfde samenstelling, evenals de opvolgmelk, dreumesmelk en peutermelk. 
 • Borstvoeding bevat levende afweerstoffen die jouw baby bescherming bieden tegen bepaalde ziekten en infecties. Het helpt jouw baby ook bij het opbouwen van zijn eigen afweersysteem. 
 • Moedermelk, en vooral het colostrum, laat een beschermend laagje achter in de nog onrijpe darmpjes, daardoor zijn ze minder doorlaatbaar. Dit laagje blijft gedurende de hele borstvoedingsperiode. 
 • Colostrum, ook niet na te maken, zit boordevol antistoffen die een licht laxerende werking hebben. Hierdoor zal de baby snel zijn eerste ontlasting (meconium) kwijt zijn. Dit verkleind de kans op geel zien. 
 • Vrouwen die borstvoeding geven herstellen gemiddeld sneller na de bevalling. Dit komt door het hormoon oxitocine dat tijdens iedere voeding vrijkomt en zorgt voor krachtig samentrekken van de baarmoeder. Hierdoor zal de moeder minder bloed verliezen, wat de kans op bloedarmoede en vermoeidheid zal verkleinen. 

Ik wil het gaan proberen…

Fout! Je gaat toch ook niet proberen te bevallen? Bevallen is ook iets wat we allemaal moeten doen en waar we niet onderuit kunnen. Wereldwijd is er slechts 2% die geen borstvoeding kan geven (door medische reden). Voor veel vrouwen is het mogelijk niet kunnen slagen in voeden een reden om er niet aan te beginnen, maar 2% wereldwijd, hoe klein is de kans dat jij er bij zit? Vertrouw op je lichaam en ga er van uit dat het lukt, hiermee maak je al een flinke voorsprong. 

Wat zijn dan de voordelen 

 • Het is de gezondste en meeste complete voeding voor jouw kind
 • Je hebt je borst altijd bij de hand en hoeft dus geen flesje klaar te maken (vooral ’s nachts heel fijn en ook nog eens tijdbesparend) 
 • Borstvoeding is gratis
 • Borstvoeding geeft een baby (bijna) altijd troost
 • Moedermelk heeft altijd de juiste samenstelling en is altijd op de juiste temperatuur 
 • Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding die er is. Geen kunstmatige groeihormonen en ook geen genetisch gemanipuleerde ingrediënten, hoe biologisch wil je het hebben? 
 • Borstvoeding zorgt voor een rustmoment, voor de baby en voor jouwzelf
 • Borstvoeding helpt bij de ontwikkeling van mond- en kauwspieren, maar stimuleert ook de tand- en spraakontwikkeling 
 • Borstvoeding draagt bij aan een goede, bijzondere band tussen moeder en kind. 

Zijn er dan geen nadelen?

Nauwelijks! Maar voor sommige vrouwen is het een drempel om in het openbaar te voeden. Daarnaast gaat het eenmaal niet altijd vanzelf en zul je tijd moeten investeren om het te laten slagen. 

Sommige vrouwen ervaren de frequentie van voeden ook als belastend, zeker omdat ze dit de eerste zes beter niet kunnen uitbesteden. 

De vier hongersignalen van jouw baby

Heeft jouw baby honger of vind je het moeilijk om dit te herkennen? Er zijn vier signalen die aangeven dat hij graag de borst zou willen. Let bij het voeden dus niet op de klok, maar ga af op het ritme van de baby. Best logisch ook, wij eten immers ook niet altijd op dezelfde tijden. 

Hieronde de vier signalen, opgesomd in de juiste volgorde: 

 1. Jouw baby zal al slapend zijn mondje openen en ontustiger worden. Let op de bewegingen van armpjes en beentjes. 
 2. Jouw baby zal nu wakker zijn en lichte zuigbewegingen maken met zijn mondje. 
 3. Jouw baby zal nu op zijn handjes gaan zuigen….
 4. Het laatste signaal, huilen! 

Hulp van een Lactatiekundige 

Afgelopen week woonde wij een informatieavond bij van de Lactatiekundige die samenwerkt met het kraambureau waarvoor wij hebben gekozen. Zij legde met name de nadruk op het feit dat voeden niet zeer mag doen! Natuurlijk kan het in het begin gevoelig zijn, maar pijn is absoluut niet nodig. Pijn is vaak een teken van verkeerd aanleggen/aanhappen. 

Een Lactatiekundige zal je helpen bij het leren geven van borstvoeding. Zij zal laten zien wat de juiste houding is, hoe de baby de borst in zijn mondje neemt, hoe je de baby weer voorzichtig van de borst haalt en nog een tal van handigheden. 

Ben je gestart met borstvoeding, maar ervaar je pijn of heb je last van kloven schakel dan (in overleg met de verloskundige) een Lactatiekundige in. 

Schakel absoluut een Lactatiekundige is zodra je baby meer afvalt dan 7% van het geboortegewicht. Maar ook wanneer jouw baby na vier dagen nog donkere meconium heeft. Hoor je jouw baby niet slikken tijdens de voeding of is jouw baby erg onrustig en prikkelbaar bel dan absoluut! Een Lactatiekundige zal jullie helpen. 

Daarnaast raadt de Lactatiekundige het gebruik van een speentje af. Het gebruik van een speentje heeft invloed op te zuigbehoefte van de baby waardoor de melkproductie snel terug zal lopen. Dit komt doordat je de hongersignalen van jouw kindje sneller zal missen en de zuigbehoefte opvangt met een speen terwijl er misschien wel behoefte is aan de borst. 

Aanrader, het boek borstvoeding van Stefan Kleintjes en Mary Broekhuijsen

Wil jij je ook goed voorbereiden op de borstvoedingsperiode, dan kan ik je absoluut Het boek “Borstvoeding” aanraden. Dit boek is geschreven door Stefan Kleintjes en Mary Broekhuijsen. Het boek is zeer informatief, leest makkelijk en zal antwoord geven op al je vragen rondom borstvoeding. 

Voorbereiding

Voorbereiding op de borstvoedingsperiode is voor mij een logische stap geweest. Het lezen van het boek en het bezoeken van een Lactatiekundige geven mij het vertrouwen dat dit gaat slagen. Ga er niet klakkeloos vanuit dat zonder voorbereiding je ook zult slagen. Mogelijk lukt het ook, maar je inlezen op het moment dat het niet goed gaat had je dan wellicht kunnen voorkomen. 

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen met borstvoeding. Hoe hebben jullie het ervaren en waar lopen jullie tegenaan? 

Als onze kleine er straks is, en ik echt ervaring op heb kunnen doen met voeden, zal ik nogmaals een blog schrijven waarin ik ook mijn ervaringen met jullie kan delen. 

2 Reacties op “Borstvoeding 

 1. Wat een mooi stukje heb je geschreven! Hoop dat heel veel moeders het lezen en geïnspireerd worden. Veel succes Monique van ’t Zelfde Lactatiekundige Kraamzorg Elmar

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s