Een gezond, glutenvrij en snel ontbijt

Iedereen weet inmiddels dat een gezond ontbijt erg belangrijk is. Het ontbijt is daarom ook de belangrijkste maaltijd van de dag.

Wat verstaan we onder een gezond ontbijt? Naar mijn idee bevat een gezond ontbijt vezels, geen toegevoegde suikers, geeft het je een verzadigd gevoel en energie. Het bevat zo min mogelijk snelle koolhydraten, maar wel goede vetten en eiwitten.

Omdat ik zelf glutenvrij moet eten ben ik opzoek gegaan naar een ontbijt wat ik door de weeks snel klaar kan maken, maar waarmee ik toch iets kan variëren. Daarnaast moest het voldoen aan bovenstaande criteria.

Ik kwam het Teff ontbijt tegen en nam eerst kritisch de ingrediënten door. Het product bevat 40% Teff, boekweit, mais, rijst. Dit alles van gecontroleerd biologische teelt. Een grote plus, glutenvrij, biologisch en zonder toegevoegde suikers. Daarnaast is het ook nog eens heel makkelijk klaar te maken. Aangezien ik ook geen voorstander ben van zuivel gebruik ik voor dit ontbijt rijstemelk of amandelmelk. Even opwarmen en daarna 4 flinke scheppen Teff toevoegen.

Om hier nog iets extra’s aan toe te voegen doe ik er ook nog hennepzaad, gebroken lijnzaad en pompoenpitten door.

Hennepzaad is een goede bron van eiwitten (bestaat voor 2/3 uit eiwitten)opgebouwd uit veel verschillende aminozuren. Dit is zeldzaam voor plantaardige producten en behoort daarom ook tot de superfoods. Daarnaast is hennepzaad ook rijk aan vetzuren en kent veel gezondheidsvoordelen. Dat in het kort, want over hennepzaad alleen al zou ik een blog kunnen schrijven.

Gebroken lijnzaad wordt beter afgegeven en opgenomen door het lichaam dan hele lijnzaad, vandaar mijn voorkeur voor de gebroken variant. Het bevat een hoge concentratie van omega 3. Een mooie toevoeging aan mijn ontbijt dus.

Pompoenpitten zijn rijk aan vitamine K, C, A, E, B6, foliumzuur en luteïne. Daarnaast levert het mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, koper, selenium en mangaan. Het zorgt ervoor dat je iets meer moet kauwen en doe je iets langer over je ontbijt.

Je kunt er natuurlijk ook andere dingen doordoen zoals kaneel, een appeltje, gojibessen, noem maar op.

Ik ben benieuwd of jullie dit ontbijt ook gaan uitproberen of er wellicht al ervaring mee hebben. Lekkere variaties op dit ontbijt hoor ik graag! 20140802-104856-38936650.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s