Antioxidanten

Het lichaam moet zich voortdurend beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Dat gebeurt met behulp van antioxidanten, die uit de voeding komen en die het lichaam zelf aanmaakt.

Maar wat zijn nou Antioxidanten?
Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals vitamines C en E, bètacaroteen, maar ook sporenelementen, zoals seleen, zink en bioactieve stoffen die aanwezig zijn in groente en fruit.

En dan de vrije radicalen?
Je kunt deze zien als agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade aan kunnen richten aan cellen en weefsel. Ze spelen daarnaast ook een rol in bijvoorbeeld het verouderingsproces en kunnen mogelijk ook hart- en vaatziekte, kanker en schade aan het zenuwstelsel tot gevolg hebben. Ze ontstaan al bij onze stofwisseling, maar ook bij zonnen, roken en stress. Ook door straling, luchtverontreiniging, synthetische toevoegingen ins ons eten staat ons lichaam dagelijks bloot aan vrije radicalen.

Een antioxidant is in staat om de schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. De meeste antioxidanten doen dit door met de radicalen te reageren, waardoor ze onschadelijk worden.

Het is daarom erg belangrijk om voeding tot je te nemen welke veel Antioxidanten bevatten. Je vindt dit bijvoorbeeld in;
• bosbessen, frambozen, bramen, gojibessen, aardbeien
• Sinaasappels
• Broccoli
• Noten
• Knoflook
• Paprika
• Tomaten

Als voldoende antioxidanten in de voeding en in het bloed voorkomen, daalt het risico op ziekten met meer dan 40%. Aandacht voor de samenstelling van je dagelijkse eetpatroon is een belangrijke stap om de oxidatieve stress te beperken.

Ik ben benieuwd of jullie bewust voeding kiezen welke rijk is aan antioxidanten.IMG_1622.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s