Export van Nederlandse bio producten neemt toe

De vraag naar biologische producten groeit wereldwijd sterk!

Uit een onderzoek van BioNext is gebleken dat de export van biologische producten van Nederlandse bedrijven is toegenomen.

Ten opzichte van 2013 steeg de export met 9%. De exportwaarde is daarmee gestegen van 783 in 2013 naar 852 miljoen euro in 2014. Samen met de binnenlandse consumptie van ruim 1 miljard euro bedraagt de totale economische waarde van de biologische sector 1,9 miljard euro.
Ons land is daarmee, net als in de conventionele landbouw en voeding, een wereldspeler. Leuk, zo’n klein land, maar toch zo groot! Daarmee exporteren we bijna even veel biologische producten als we zelf consumeren. Ik wordt enthousiast als ik hoor dat dus steeds meer mensen zich bewust zijn van de voordelen van biologische producten.

IMG_3427

Bij de export van van biologische producten gaat het met name om fruit, akkerbouw, granen, zuivel, glastuinbouw, eieren en varkensvlees. Hierbij is met name vraag naar eieren, wortelen, kaas, varkensvlees en tomaten. Leuk voor onze Nederlandse boeren die hier een graantje van meepikken.

Nederlandse boeren exporteren hun landbouwproducten met name naar onze omringende landen: Duitsland (40%) , België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië.

Voor dit onderzoek heeft Bionext ruim vijftig leidende Nederlandse exportbedrijven uit de biologische sector geïnterviewd. Deze uitkomsten zijn verder aangevuld met tevens vanuit primaire productiesectoren.

Nederlandse exportgerichte bedrijven groeien mee met de wereldwijde vraag naar biologische producten. Nederland exporteert niet alleen producten van eigen makelij maar is ook sterk als biologisch handelsland. Dit onderdeel is met 15% zeer sterk gegroeid. De totale Nederlandse export bestaat blijkens cijfers van het CBS voor circa de helft uit doorvoer.

Kopen jullie zelf ook steeds meer biologisch? Ik merk dat mensen in mijn directe omgeving mijn opvattingen een aantal jaren gelden vreemd vonden met betrekking tot biologische producten, inmiddels weten zij niet beter en door de enorme groei kopen zelfs zij ook biologisch.

Gelukkig zijn er, mede dankzij de groei, ook steeds meer bio restaurants in opkomst. Binnenkort zal ik een review schrijven over een leuk bio hotel/restaurant.

2 Reacties op “Export van Nederlandse bio producten neemt toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s