Asperges, het witte goud! 5 kooktips! 

Heerlijk! Het is mei, een maand waarin asperges volop verkrijgbaar zijn. Dinsdag ging ik speciaal langs de boer om verse bio asperges te kopen. Wat hebben we gesmuld. 

Maar hoe maak je ze nou zo klaar dat ze niet kunnen mislukken? 

Graag deel ik 5 tips met jullie: 

Stap 1, het kopen en uitzoeken van de asperges

Het klinkt misschien heel logisch, maar het begint natuurlijk bij het kopen van de asperges. Hoe verser de asperges zijn, hoe lekkerder ze zullen smaken. Heb je een boer in de buurt, haal daar dan de asperges. Asperges uit de supermarkt zijn vaak al 3 tot 7 dagen oud. 

Mocht je geen boer in de buurt hebben en dus geen andere optie hebben dan de supermarkt, haal dan de asperges thuis uit de verpakking en wikkel ze in een vochtige theedoek en leg ze (onderin) in de groentelade in de koelkast. 

Zie je verschillende klasses staan, kies dan altijd voor de AAA klasse. Deze klasse is wel het duurst, maar ook zeker het lekkerst. 

Stap 2, schoonmaken van de asperges

Wanneer je de asperges hebt gekocht, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk van genieten. Neem wel de tijd om ze goed schoon te maken. Harde stukjes wil je niet terug proeven, dus schillen maar! Zorg voor een goede, scherpe dunschiller. 

Pak de asperge bij het kopje beet en schil richting de onderkant. Zo ga je de asperge rond, zodat deze helemaal schilvrij is. Je kunt van de onderkant ongeveer een centimeter afsnijden. 

Stap 3, het koken van de asperges

Yes! Je hebt de asperges goed geschild, dan is het tijd om ze te koken. Helaas hebben wij (nog) geen aspergepan, maar in de grootste pan lukt gelukkig ook. Vul de pan met water, een snufje zout en eventueel een klein beetje roomboter. Probeer de puntjes/topjes boven het water uit te laten steken. Bij ons lukt dat helaas niet, maar ze smaken er gelukkig niet minder om. 

Breng het water aan de kook, als het water kookt kunnen de asperges in de pan. Breng het water opnieuw aan de kook en zet vanaf dat moment de pit ongeveer de helft lager. Vanaf dat moment heb je ongeveer 10-12 minuten nodig. Natuurlijk is dit afhankelijk van de dikte van de asperges.

Stap 4, zijn ze al gaar? 

Het is lastig om te bepalen wanneer de asperges gaar zijn. Dit hangt namelijk af van de dikte en de hoeveelheid en die verschilt iedere keer weer. Probeer in ieder geval om tijdens het kookproces de asperges met rust te laten. Niet roeren, bewegen of prikken. Heb je het idee dat ze lang genoeg gekookt hebben, kun je natuurlijk wel eventjes prikken. Je prikt voorzichtig met een vork aan de onderkant van de asperges, voelen ze soepel of zacht, dan zijn ze gaar!

Stap 5, tijd om op te dienen! 

De asperges zijn gaar, nu nog de pan uit. Met een aspergepan gaat het eenvoudig, maar heb je die niet, giet ze dan vooral niet af! Schep de asperges voorzichtig uit de pan. Zorg dat alle bijgerechten klaar zijn, want je wilt ze nu zo snel mogelijk opeten.

Wij aten de asperges met biologische Hollandaise saus (Marqt), een paar plakjes ham en ieder 1,5 gekookt ei. Heerlijk!  

Het resultaat!

 

3 Reacties op “Asperges, het witte goud! 5 kooktips! 

  1. Ik vind het een van de lekkerste groeten van het jaar.
    En om te zien dat je verse asperges hebt, wrijf ze tegen elkaar en ze maken een bepaald geluid.

    Aum Shanthi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s