Geboorteplan

Het maken van een geboorteplan kan je helpen in de voorbereidingen en aanloop naar de bevalling. Een aantal mensen zullen nu denken “Leuk zo’n geboorteplan, maar grote kans dat alles anders verloopt”. Die kans bestaat natuurlijk, maar er is niets mis mee om tijdens de zwangerschap de bevalling alvast met je partner te bespreken en erover na te denken wat jullie prettig zouden vinden. Bedenk ook meerdere scenario’s, zodat je zeker weet dat jullie het meeste besproken hebben. 

Nu wij zelf ons eerste kindje verwachten (begin augustus) zijn we begonnen aan ons geboorteplan. Maar wat zet je in het geboorteplan? Graag deel ik een aantal punten met jullie, waar je aan zou kunnen denken bij het schrijven van een plan. Natuurlijk ben ik ook heel benieuwd naar jullie ervaringen met een geboorteplan of misschien missen jullie hieronder nog een punten, laat dan een berichtje achter onderaan deze blog. 

De locatie

Wil je graag thuis bevallen, in het ziekenhuis of in kraamhotel? Wanneer je niet thuis wilt bevallen of om bepaalde reden niet thuis mag bevallen, voor welk ziekenhuis kiezen jullie dan en wat is de snelste route naar het ziekenhuis toe? Wij hebben twee ziekenhuizen in de buurt, dus ook de luxe om te kiezen. We hebben beide ziekenhuizen bezocht op de speciale avonden die ze daarvoor organiseren en naar aanleiding daarvan hebben wij onze keus gemaakt. Ik kan een informatieavond in het ziekenhuis zeker aanbevelen. 

Denk bij een thuisbevalling aan alle spullen die je in huis moet hebben, maar ook over de oppas indien jullie al kinderen hebben. Een thuisbevalling kan uiteindelijk ook een ziekenhuis bevalling worden, ben je je daar van bewust?

Wie willen jullie bij de bevalling hebben?

Wie willen jullie graag bij de bevalling en wie juist niet? Het is een mooi, bijzonder, maar ook vooral intiem moment. Willen jullie dit samen doen, wil je graag je moeder of een goede vriendin bij de bevalling hebben, en wat te doen met de arts assistenten? Waar wil je graag dat jouw partner is? Achter je of naast je? 

Hoe zou je graag willen bevallen?

Ik hoor je denken, HOE…? Maar tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een bevalling op bed, maar je kunt er ook voor kiezen om in bad te bevallen of op een baarkruk. Ook wanneer je voor een bed bevalling kiest zijn er meerdere houdingen die je aan zou kunnen nemen. Bekijk anders eens wat filmpjes op YouTube om te kijken wat de mogelijkheden zijn. 

Hieronder een aantal voorbeelden.  

  
Foto’s of filmpjes

Wil je dat er tijdens de bevalling foto’s of filmpjes worden gemaakt? En wat wil je dan wel en juist niet op hebben staan? 

Pijnbestrijding 

Heb je al nagedacht over pijnbestrijding en weet je welke vormen er zijn? Sommige vormen van pijnbestrijding kunnen alleen in het ziekenhuis worden toegediend en aan de meeste vormen van pijnbestrijding zitten ook nadelen. Weeg zelf af wat voor jou belangrijk is. 

Een van de meest bekende vormen van pijnbestrijding is de ruggenprik. Hier kort een aantal voor- en nadelen.

  • Voordelen: werkt snel, je wordt er niet suf van, je voelt minder pijn. 
  • Nadelen: de kans op het gebruik van een vacuümpomp of tang is groter, je kunt je benen tijdelijk niet meer gebruiken, dus ook niet meer uit bed, het persen duurt meestal langer, de bloeddruk kan dalen waardoor je je niet lekker kunt voelen, er treden vaak problemen op met plassen. 

Geef je verwachtingen aan!

Het kan zo maar zijn dat er tijdens de bevallingen ingrepen gedaan moeten worden. Geef in jullie plan bijvoorbeeld aan dat indien dat nodig is, je er vanuit gaat dat dit in overleg wordt gedaan. Ben jezelf niet in staat om een beslissing te nemen, laat dan de keus aan je partner. Vraag de arts eventueel om uitleg wanneer je het niet begrijpt. Wanneer je het wel begrijpt stelt dit je vaak ook gerust. 

De omgeving 

Denk bijvoorbeeld aan het licht op de kamer, kun je dit eventueel dimmen? Kan er een zacht muziekje op wat je eventueel helpt te ontspannen? Mag iedereen zo in en uit lopen of wil je dat er eerst geklopt wordt? Is praten of telefoneren op de kamer storend, maak dat dan kenbaar. 

Vliezen..

Wat als je vliezen niet breken? Hoe lang kunnen ze nog wachten en wat zijn de voor- en nadelen van het kunstmatig breken van de vliezen. Wat zou je prettig vinden wanneer je de keus hebt?

Weeën!

Eindelijk de weeën zij begonnen, maar wat als de weeën afnemen? Wil je afwachten, wil je dat je vliezen worden gebroken, zou je bijstimulatie willen? Vraag de verloskundige altijd naar de mogelijkheden die op dat moment bij jouw situatie passen. 

De geboorte! 

Het is zover! Jullie kindje zal geboren worden. Wil jij of je partner jullie kindje aanpakken en op de borst leggen of laat je dit liever aan de verloskundige over? Wil je dat er nu foto’s worden gemaakt? Wil je een houding aannemen waarin je zelf kunt zien hoe jullie kindje geboren wordt? Er zijn zo veel punten om over na te denken! 

Wil je huid op huid contact – ook mogelijk in het geval van een geplande keizersnede.

Wie mag de navelstreng doorknippen? Wil je de navelstreng eerst uit laten kloppen? Wil je misschien wel stamcellen bewaren? 

Wat als er iets met jullie kindje is, waardoor het mee moet worden genomen naar een andere ruimte in het ziekenhuis, wil je dat je partner dan bij jou blijft of met jullie kindje mee gaat! 

Wil je de tijd nemen om de baby zelf de borst te laten zoeken?

Wie belt uiteindelijk de familie/vrienden om het mooie nieuws te vertellen? Wees ook voorbereid op de vraag wanneer ze op bezoek mogen komen. Willen jullie wel direct bezoek ontvangen of willen jullie eerst even samen genieten en wennen aan deze bijzondere, nieuwe situatie. 

Hopelijk hebben jullie iets gehad aan bovenstaande punten. Mocht ik belangrijke dingen zijn vergeten, laat dan hieronder je reactie achter! 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s