Welk ei kies jij? 

Wij zijn thuis dol op eieren! Door boekweitpannenkoeken, gekookt op een rijstwafel, door een bananenbrood, een salade, door ook wokgerecht of voor een heerlijke frittata…verzin het maar of je hebt een eitje nodig. Hebben jullie dat ook? 

Wanneer je in de supermarkt voor het schap met eieren staat is er ruime keus. Niet alleen in een grote of kleine doos, maar ook in de afkomst. Hebben de kippen vrij rond mogen lopen (vrije uitloop eieren) wat kregen zij te eten (mais eieren), of kies jij voor scharreleieren of rondeeleieren? 

In 2012 legden alle Nederlandse kippen samen 10,2 miljard eieren. Maar helaas, meer dan 80% van deze legkippen komt nooit buiten. Bron: Wakkerdier. 

Schrikken jullie hier ook van? 

Het is je ongetwijfeld opgevallen dat eieren gestempeld zijn. Maar wat betekenen deze codes?

  • Biologische eieren, eicode begint met 0
  • Vrije-uitloopeieren, eicode begint met 1
  • Scharreleieren, eicode begint met 2
  • Kooieieren, eicode begint met 3  

Je kunt dus aan het eerste getal zien wat voor soort het ei is. Vervolgens het land van herkomst en daarna de boerderij en de stal waar het ei gelegd is.  

 

Maar wat zegt dat nou, bio, vrije uitloop, scharrel of kooi? Ik zal hieronder per soort ei een korte uitleg geven. 

Bio eieren

Biologische eieren zijn de diervriendelijkste eieren en daarmee de beste keus. De kippen krijgen veel ruimte, ze kunnen naar buiten en krijgen biologisch voer. Dit is de meest natuurlijke manier om kippen te houden.

Vrije uitloop eieren

De kippen van vrije uitloop eieren hebben een behoorlijk goed leven. Ze kunnen naar buiten wanneer ze willen,maar hebben ook een ruime stal. 

De Dierenbescherming geeft de meeste vrije uitloopeieren 2 Beter Leven sterren. Met uitzondering van Gijs streekproducten. Deze vrije uitloopeieren krijgen sinds begin 2015 3 Beter Leven sterren. Daarmee scoren ze het hoogst op de lat van diervriendelijkste ei. Ik raakte super enthousiast toen ik de site bezocht en wil hem daarom graag met jullie delen (bericht is niet gesponsord!) http://www.van-gijs.nl 

Scharrel eieren 

Scharrel eieren doen je vermoeden dat de kippen vrij buiten kunnen rond scharrelen. Maar helaas! Deze kippen komen nooit buiten! De scharrelei kippen leven in een grote dichte stal met duizenden andere kippen. Helaas is dit in Nederland de meest gebruikelijke manier om leghennen te houden.  

Ronddeel eieren krijgen ook code 2, deze kippen mogen echter wel naar buiten en krijgen dus ook de Beter Leven sterren van de Dierenbescherming. 

Kooi eieren

Kooi eieren zijn het meest ondiervriendelijk! De kooikippen zitten namelijk hun leven lang in een kooi vast. Gelukkig zijn binnen Europa de legbatterije  Verboven, maar met verrijkte kooi zijn deze nog veel in gebruik. Je zult nauwelijks een ei kopen met code 3, maar deze eieren worden wel verwekt in bijvoorbeeld koekjes.

Ik zou het leuk vinden jullie reacties hieronder te lezen. Staan jullie bij het kopen van eieren stil bij het welzijn van de kippen? 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s