Wat een pasgeboren kind al kan 

Voordat ik met verlof ging kreeg ik dit boek te leen van een collega. Wat ben ik blij dat zij aan ons dacht toen ze bij het opruimen van haar kast het boek tegenkwam. Het geeft ons veel inzicht in wat een pasgeboren baby al kan. Een aantal zaken heb ik opgenomen in onze lijst met geboortewensen. 

 Over het boek “Je wonderbaarlijke baby” 

Een bijzonder boek waarin de Amerikaanse kinderarts Marshall Klaus en zijn vrouw, de psychotherapeute Phyllis Klaus, op een verhalende manier vertellen wat een pasgeboren kind al kan, ziet, ruikt en hoort. Dat blijkt veel meer te zijn dan we gewoonlijk denken. Zo kan een net geboren baby tijgerend, op eigen kracht, naar de borst van zijn moeder kruipen en gaan drinken. Bron bol.com 

Prijs €19,95

  

Het liefst zou ik alle hoofdstukken samenvatten, maar dan wordt mijn blog veel te lang en ik denk dat de auteur er ook niet blij van wordt. 

Ik noem een aantal punten welke wij het meest belangrijk of het meest boeiend vonden van het boek. 

 • De eerste minuten dat je baby op de wereld is en bij de moeder wordt gelegd zal het kind zich veilig voelen. De baby herkent de stem en de geur en de moeder zal met haar lichaam het kindje opwarmen. Het is zelfs zo bijzonder dat wanneer een voldragen kind huid op huid contact maakt, op moeders borst, buik of in haar armen, de baby de eerste anderhalf uur van hun leven zelden huilt. De ervaring heeft zelfs geleerd dat een moeder borst een baby sneller verwarmt dan een couveuse. 
 • Een pasgeboren baby is in staat om op eigen kracht de weg naar de borst te vinden en zal daarmee zelf het eerste drink moment bepalen. Om te voorkomen dat de smaak en de geur van het vruchtwater verdwijnt mogen de handjes van de baby nog niet gewassen worden, die geur lijkt namelijk op de olieachtige substantie op de tepel van de moeder.  
 • De baby zal vlak na de geboorte nauwlettend het gezicht van zijn moeder in de gaten houden. Neem dus de tijd voor elkaar en dring er op aan dat jullie (baby, moeder en vader) de eerste anderhalf uur zoveel mogelijk met rust gelaten worden. Uitgaande van een goede bevalling, met een gezonde moeder, gezond kind. 
 • Wanneer de baby huilt en een van de ouders de baby binnen 1,5 minuut oppakt zal de baby stoppen met huilen. Het is belangrijk om te baby te sussen en vast te houden, de baby zal daarmee leren dat zijn ouders er voor hem zijn en kan zich daardoor ontspannen. De baby kan zich namelijk nog niet uit zichzelf ontspannen, maar heeft daarvoor de aanraking met zijn ouders nodig. 
 • Dagelijkse massage gaf bij een pasgeboren baby  50% meer gewichtstoename, een betere motoriek en oriëntatie op mensen. De extra groei is waarschijnlijk te danken aan de toename van hormonen van het maagdarmkanaal, die op hun beurt het darmoppervlak vergroten, waardoor er meer voedingsstoffen uit de melk worden opgenomen. Onderzoek heeft tevens aangetoond dat baby’s die gemasseerd worden alerter en actiever zijn dan baby’s die niet gemasseerd worden. 

Voor nu laat ik het bij deze punten en kan ik iedere (aanstaande) ouder, grootouder of zorgverlener het boek van harte aanbevelen.

Cindy, mocht je dit lezen, wij zijn enorm blij dat je ons het boek hebt uitgeleend! Nogmaals veel dank! Na mijn verlof neem ik het weer mee terug. 

Een Reactie op “Wat een pasgeboren kind al kan 

 1. Zelf kennis is soms nog het belangrijkste dan het algemene wat je leest in een boekje.
  Vroeger bestond dat allemaal niet en onze kinderen zijn ook groot geworden.

  Aum Shanthi

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s