4 redenen om (glutenvrije) havermout te eten

De meeste van jullie zullen wel eens ontbijten met havermout. Zelf ben ik er ook dol op. Buiten dat het heel lekker is, is het ook nog eens gezond.

Snel en afwisselend
Havermout is vrij snel klaar te maken en je kunt er veel mee variëren. Zoals op de foto te zien heb ik blauwe bessen, aardbeien en hennepzaad toegevoegd – lees in dit blog meer over hennepzaad. Nadat ik de foto heb gemaakt heb ik er ook nog geraspte kokos aan toegevoegd. Je kunt er natuurlijk ook noten, kaneel of andere vruchten door doen.

Gluten vrij
Havermout is van nature glutenvrij, maar let op! Vanwege het verwerken van de havermout in fabrieken of molens kan het sporen van gluten bevatten. Ik kan helaas de “gewone” havermout niet verdragen! Gelukkig zijn er glutenvrije varianten, waar ik volop van geniet. De vlokken zijn iets grover, maar de smaak ik vrijwel gelijk. De glutenvrije havermout van Semper zie je hieronder ook op de foto.

Lang verzadigd gevoel
Havermout bevat veel vezels, die zorgen voor een lekker vol gevoel. Daarnaast worden de koolhydraten in havermout langzaam opgenomen, zodat er geen snelle piek ontstaat in het bloedglucosegehalte en de energie langzaam wordt afgegeven aan het bloed. Om die suikerpiek nog meer te onderdrukken voeg ik er zelf nog een halve eetlepel kokosvet aan toe.

Verlaagt het slechte cholesterol
Onderzoekers aan de Colorado State University hebben aangetoond dat havermout een positief effect heeft op het slechte cholesterol (LDL cholesterol). De goede resultaten van havermout komen doordat het oplosbare voedingsvezels bevat die als een sponsje de schadelijke cholesterol (welke vetafzetting in de slagaderen bevordert) opzuigt en afvoert.

Wat zijn jullie variaties op een havermout ontbijt? Of maken jullie nog andere dingen van havermout?

20140809-190826-68906935.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s