Zorgwekkende hormoonverstorende stoffen

Toen ik begin dit jaar de uitzending van Zembla bekeek over zorgwekkende, hormoonverstorende stoffen werd mijn vermoede over een aantal zaken sterk bevestigd.

Ik zal jullie hieronder iets vertellen over de uitzending, maar ik zal ook de link plaatsen, zodat jullie de uitzending ook zelf kunnen bekijken. Ik ben van mening dat wanneer deze stoffen schadelijk zijn voor zwangere vrouwen en kleine kinderen je ze beter ook kunt vermijden wanneer je niet tot die doelgroep behoort.

De World Health Organization publiceerde begin dit jaar een alarmerend rapport over de risico’s van hormoonverstorende stoffen. Deze stoffen zorgen voor een verstoord hormoonsysteem, wat vooral een gevaar vormt voor zwangere vrouwen en kleine kinderen. Deze stoffen staan in verband met vruchtbaarheidsproblemen, borstkanker, zaadbalkanker en stofwisselingsziekte.

Maar waar zitten deze stoffen in?
Deze stoffen zijn overal om ons heen. In plastic, conserve blikken, cosmetica en pesticiden op onze voeding, speelgoed en meubels. In Denemarken, Frankrijk en België zijn maatregelen getroffen tegen deze stoffen.

Een aantal algemen tips van het WECF;
– Door te letten op de producten die je koopt kun je de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen verminderen.
– Minder is meer! Denk goed na over wat je nodig hebt.
– Kies producten zorgvuldig. Lees het etiket, let op keurmerken en termen zoals PVC-vrij of BPA-vrij. Erkende keurmerken zijn: Ökotex, de “Blauwe Engel”, de Euroflower en biologische voedseletiketten.
– Vermijd producten met PVC. In het algemeen zijn voedselverpakking van glas, roestvrij staal en porselein beter dan plastic verpakkingen.
– Thuis: lucht regelmatig. Verontreinigende stoffen hopen zich op in de binnenlucht.
– kies voor biologische producten.

Kinderarts Dr. G. Ten Tusscher heeft maatregelen getroffen door producten waar hormoonverstorende stoffen in zitten te vervangen. Hij laat zien dat de infuusslang die zij gebruiken vrij is van DEHP (weekmakers), zodat er geen hormoonverstorende stoffen via het infuus bij de baby kunnen komen en dus geen negatieve invloed hebben op de gezondheid van de baby. Tevens waarschuwt Tusscher zwangere vrouwen voor het gebruik van cosmetica, schoonheidsproducten en stoffen die we via ons eten binnenkrijgen.

De WHO zet alle onderzoeken op een rij en schrijft dat hormoonverstorende stoffen een bedreiging zijn voor de wereld. Twee maanden later doen 89 vooraanstaande wetenschappers, op persoonlijke titel, een oproep aan de Europese Commissie voor strengere maatregelen en betere testmethode wat betreft hormoonverstorende stoffen.

Toxicoloog Prof. J. Legler heeft onlangs een Europees onderzoek afgerond over hormoonverstorende stoffen. Zij maakt zich zorgen over de onderzoeken die aantonen dat in vroege ontwikkelingsstadia de stoffen zoveel schade aan kunnen richten. Op proefdieren heeft het aangetoond dat het lijdt tot verstoringen in Insuline, glucose en gedragsafwijkingen veroorzaakt. Zij vindt dan ook dat er maatregelen getroffen moeten worden.

Ik heb niet de hele uitzending uitgeschreven en wil jullie dan ook adviseren om hem zelf te bekijken. kijken. Hierbij een link naar de uitzending;
http://zembla.incontxt.nl/seizoenen/2013/afleveringen/19-12-2013

bron: Zembla
20140809-215718-79038830.jpg

3 Reacties op “Zorgwekkende hormoonverstorende stoffen

  1. Heel goed dat je dit nog eens extra onder de aandacht brengt.
    Ongemerkt hebben we zoveel producten in huis die zo schadelijk voor onze gezondheid zijn.

    Like

  2. Pingback: Wat wel en wat niet biologisch? | BiologischNatuurlijk·

  3. Pingback: Feest! BiologischNatuurlijk 1 jaar online!  | BiologischNatuurlijk·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s