Gif in en om het huis

Een opgeruimd huis is heerlijk, althans dat vind ik. De geur van schoonmaakmiddel en fris wasgoed. Maar de producten die we hier voor gebruiken, hoe zit het daar mee?

Ik mijn eerdere blog over hormoonverstorende stoffen hebben jullie al kunnen lezen dat deze stoffen ook voorkomen in huishoudelijke artikelen en schoonmaakmiddelen.

We verbruiken elk jaar enorme hoeveelheden schoonmaakmiddelen, afwasmiddelen en waspoeders. Een flink deel daarvan bevat gifstoffen die potentieel schadelijk zijn voor onze gezondheid en voor het milieu. Uit deze stoffen komen vervuilde stoffen vrij die je, via de huid en/of luchtwegen binnen kunt krijgen.

Verklein het risico
Hoe meer schoonmaakmiddelen, hoe groter de kans op gevaren. Laat je niet beïnvloeden door reclames of de aantrekkelijk uitgestalde, maar vaak giftige stoffen in de schappen van de supermarkt. Lees de etiketten en koop het liefst ecologische middelen. Deze herken je aan het Europese ecolabel.

Ecologische vloeistoffen en poeders ontzien weefsels en beperken de hoeveelheid chemische stoffen die in meren en rivieren terecht komen. Bovendien veroorzaken ze minder huidallergieën dan wasmiddelen en andere producten uit de petrochemie, die fosfaten, enzymen en bleekmiddelen bevatten.

Eenvoudige tips
– Om de was witter te krijgen kun je ook het sap van één citroen aan het wasmiddel toevoegen.
– Om kleuren op te halen kun je een kopje azijn aan het wasmiddel toevoegen.
– Parket, tegels of linoleum kun je glanzend schoon krijgen door een paar eetlepels groene zeep in een emmer met heet water te doen.
– Een eeuwen oude tip, neem verfrommeld krantenpapier na het zemen van je ramen en je zult geen strepen meer te zien.
– Gebruik je toch schadelijke middelen, draag dan in ieder geval handschoenen en ventileer je omgeving.

Hieronder de producten die ik graag gebruik. Deze ruiken ook heerlijk, maken goed schoon, maar vormen geen risico’s voor onze gezondheid en het milieu.
20140810-151303-54783701.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s