Eet wanneer je echt trek hebt, maar niet uit verveling

Een middagdip, verdiet, vermoeidheid, een tegenslag of pure verveling. Er bestaan tal van redenen waarom mensen doorlopend eten. Herken jij jezelf hierin? Probeer je dan af te vragen of je ook wel echt trek hebt. Ik zal vertellen hoe ik hier vanaf ben gekomen.

In eerdere blogs heb ik aangegeven dat gezonde tussendoortje goed voor ons zijn. We houden onze stofwisseling op gang en voorkomen hele erge trek, waardoor we misschien te veel van een grote maaltijd zouden nuttigen.

De gezonde tussendoortjes bedoel ik hier niet. Ik bedoel hier de momenten waarop je zonder enige moeite een zak snoep of anderen ongezonde snacks weg eet. De momenten waarop je je verveelt, verdrietig bent en loze calorieën naar binnen propt. Probeer je bewust te worden van zulke momenten. Vraag jezelf af waarom je op dat moment de verleiding niet kunt weerstaan. Dit kan overigens ook het gevolg zijn van een suikerverslaving, zie hiervoor mijn blog “Suiker, het witte gif”

Jaren terug had ik ook geregeld last van zulke aanvallen. Je vraagt je ongetwijfeld af hoe ik dat onder controle heb gekregen. Er waren meerdere oorzaken, waarvan ik me eerst bewust moest worden. Deze zet ik graag voor jullie op een rij.
– Ik heb toegevoegde suikers volledig geschrapt uit mijn eetpatroon. In het begin kost dit vrij veel moeite, maar na enkele weken weet je niet beter. Je realiseert je dan pas in hoeveel producten toegevoegde suikers zitten.
– Zondigen mag, maar voor mij werkt het niet. Een verjaardag, een etentje, er zijn altijd wel momenten om te zondigen. Ik kies liever bewust, bijvoorbeeld voor heerlijke vijgen, een stukje pure chocolade (min. 72% cacao) of iets wat ik zelf klaar maak. Sommige kunnen dit saai of ongezellig vinden, maar ik voel me nu zoveel fitter dat het me dat absoluut waard is.
– Stuctuur. Ik eet zoveel mogelijk op vaste tijden. Iedere dag mijn ontbijt, lunch en diner rond dezelfde tijd. Mijn tussendoortjes neem ik wanneer ik echte trek krijg, en ook dat is meestal rond delfde tijd. Zo hou ik mijn suikerspiegel goed in balans.
– Ga op ontdekking en denk in mogelijkheden. Denk niet alleen maar aan wat je niet mag. Probeer nieuwe dingen te vinden die je ook lekker vindt. Ga zelf eens experimenteren in de keuken. Het internet staat vol met gezonde snack recepten. Ik zal zo ook geregeld een aantal recepten met jullie delen.
– Water en kruidenthee. Soms denk je dat je trek hebt, maar na het drinken van een glas kruidenthee of water kan dat hongergevoel weer wegzakken.
– Zorg altijd dat je iets gezonds van huis meeneemt. Iets wat je makkelijk onderweg zou kunnen eten. Een stuk fruit, wat nootjes, iets wat de trek kan stillen.
– Haal geen ongezonde dingen meer in huis. Wanneer je dan last krijgt van een eetbui kun je alleen maar kiezen uit de gezonde dingen die je wel in huis hebt.

Zoals ik al zei, velen onder ons hebben last van eetbuien. Hoewel je op dat moment misschien denkt dat het helpt om aan die eetbuien toe te geven, wordt de situatie er niet beter op door jezelf stelselmatig vol te stoppen met ongezonde rommel. Sterker nog, doordat er ná een eetbui ook nog eens een gevoel van falen, schuld en schaamte optreedt, worden gevoelens van verdriet, depressiviteit en eenzaamheid alleen maar versterkt. Zodoende kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen van eetbuien en neerslachtigheid. Besef daarom dat je een serieus probleem hebt als eetbuien zich vaak en stelselmatig voordoen.

Probeer net als ik er achter te komen waar de oorzaak zit. Vraag mensen in je omgeving hier rekening mee te houden, zodat ze je niet doorlopend van alles aanbieden en je opnieuw in de verleiding wordt gebracht.20140810-214616-78376822.jpg

Een Reactie op “Eet wanneer je echt trek hebt, maar niet uit verveling

  1. Pingback: Stoppen met proppen! | BiologischNatuurlijk·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s