Gezonde leefstijl en het effect van stress – celveroudering

Uit een onderzoek van de University of California, San Francisco, waaraan 239 vrouwen deelnamen, is geblekenen dat het effect van stress zich opbouwt in het lichaam en daarmee celveroudering versnelt.

Het onderzoek laat zien, dat deze negatieve effecten gelukkig verminderd kunnen worden, door voldoende beweging, voldoende nachtrust (7 tot 8 uur per nacht) en door een gezond eetpatroon.

Als ‘bio volger’ van mijn blog heb je waarschijnlijk al eerder gelezen over de schadelijke effecten van suikers, het effect van chemisische toevoegingen, het belang van visolie etc.

Graag wil ik jullie nu iets vertellen over over telomeren en het effect op de telomeren bij en ongezonde leefstijl. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, dus ik zal het vrij basic houden.

Telomeren en celveroudering
Telomeren zijn de beschermende uiteindes van een chromosoom, ze hebben invloed op hoe snel de cel oud wordt. Je kunt dit vergelijken met het plastic uiteinde van een veter. Oude cellen hebben chromosomen met een korter telomeer dan jonge cellen. Telmomeren bestaan uit combinaties van DNA en eiwitten.

Wanneer een telomeer korter wordt, verzwakt de structuur en sterft de cel uiteindelijk. Dit proces wordt versnelt door slechte leef en eetgewoontes. De lengte van de telomeren zegt niets over je daad werkelijke leeftijd. Iemand van 35 jaar met een zeer ongezonde levensstijl kan zulke korte telomeren hebben dat zijn telomeer leeftijd 50 jaar is.

Andersom kan uiteraard ook. Heb je een werkelijke leeftijd van 35 jaar, maar leef je heel bewust en gezond, dan kan jouw telomeer leeftijd ook aanzienlijk lager liggen. Let hierbij op dat telomeren alleen maar korter worden en nooit meer langer.

Onderzoeker Eli Puterman: Bij de vrouwen met een gezonde leefstijl was minder sprake van telomeer verkorting dan bij vrouwen die ongezonder leefden. Het is dus zeer belangrijk dat we er een gezonde levensstijl op na houden, zeker in tijden van stress. Dit onderzoek heeft laten zien dat stress de veroudering van immuuncellen bij volwassen kan versnellen, zelfs in een relatief korte periode van een jaar.
Het echt goede nieuws is dat beweging, gezonde voeding en voldoende slaap tijdens periode van stress dit proces kunnen afremmen.

IMG_1564.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s