Weet wat je eet, maar hoe lees je een etiket?

Een aantal volgers hebben gevraagd waar ze op moeten letten bij het lezen van etiketten. Het is goed om bewust te kopen, maar hoe?

Laat je niet misleiden door de “Ik kies bewust” of “puur en eerlijk” logo’s, want deze producten bevatten helaas ook stoffen welke slecht voor ons zijn. Maar waar let je dan wel op? Je kunt er vanuit gaan, hoe langer de lijst met ingrediënten, hoe ongezonder het product. Het ingrediënt dat als eerst genoemd wordt, daar zit het meest van in, en het ingrediënt dat als laatst genoemd wordt, zit dus het minst van in.

Wanneer je de lijst met ingrediënten bekijkt staat het soms vol woorden die je niet eerder gezien of gehoord hebt. Soms zijn ze zelfs nauwelijks uit te spreken. Je kunt er vanuit gaan dat deze niet goed voor je zijn. In een eerder blog over E-nummers vertelde ik al over toevoegingen. Ik kan jullie het boekje aanbevelen, want zoveel additieven kun je onmogelijk uit je hoofd leren.

Waar je zonder boekje een stuk makkelijker op kunt letten bij het kopen van voedingsmiddelen, zijn suikers. Door de creatieve manier waarop fabrikanten het woord suiker weten te omzeilen zal niet iedereen ze herkennen, wellicht denk je dan een gezond product te kopen. Bekijk eens hoeveel gram suiker het product bevat. Een suikerklontje weegt 4-5 gram, zo kun je makkelijk de vergelijking maken.

Ik zal een opsomming maken (op alfabetische volgorde) van de schuilnamen van suikers en zoetstoffen. Print ze uit en stop het briefje bijvoorbeeld in je portemonnee, zo heb je het altijd bij je wanneer je boodschappen gaat doen.

Suikers
Ahornsiroop (maple syrup)
Basterdsuiker
Bruine suiker
Cassonade
Dadelstroop
Demerara
Dextrose
Druivensuiker
Fructosestroop
Geleisuiker
Glucose-fructose stroop
Glucosestroop
HFCS (High Fructose Corn Syrup)
Honing
Invertsuiker
Kandij
Kristalsuiker
Maltodextrine
Melassestroop
Rietsuiker
Rijststroop
Ruwe rietsuiker
Sacharsoe
Sapconcentraat
Speltstroop
Sucranaat
Sucrose
Tarwestroop (wheat syrup)
Vanillesuiker

Zoetstoffen
Acesulfaam-K
Aspartaam
Cyclamaten
Maltitol
Sorbitol
Splenda
Sucralose
Xylitol

Kies jij er ook voor om producten die toegevoegde suikers bevatten te laten staan? Ik raad aan om zoveel mogelijk zelf te bereiden een geen zakjes en pakjes te kopen.IMG_1510.JPG

Een Reactie op “Weet wat je eet, maar hoe lees je een etiket?

  1. Pingback: Foodwatch; Kinderdrankje misleidt ouders | BiologischNatuurlijk·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s