1 jaar blij glutenvrij!!

Vorig jaar voelde ik mij helaas niet zo goed, ik had veel kleine, maar toch vervelende gezondheidsklachten en was vaak vermoeid. Ik liep al jaren met deze klachten en wist niet wat ik hier aan moest doen. Ik at gezond, maar zo voelde ik me helaas niet. Ik dacht zelfs dat iedereen zich zo zou voelen en vond mijn klachten al “normaal”. Totdat vorig jaar november mijn glutenallergie ontdekt werd.

Ik leef nu een jaar glutenvrij!! Iets wat ik graag wil vieren en waar ik bij stil wil staan.

In dit jaar heb ik zoveel meer geleerd over voeding en hoe we goed voor ons lichaam en dus voor onze eigen gezondheid kunnen zorgen. Ik heb me niet eerder zo goed gevoeld! Geen buikpijn en opgezette buik meer, niet meer misselijk na iedere maaltijd en zo zijn er nog een tal van klachten die snel verdwenen.

Na een aantal dagen helemaal geen gluten te hebben gegeten voelde ik al aanzienlijk verschil en dat werd naarmate de tijd verstreek alleen maar beter.

Het was duidelijk, geen gluten meer voor mij! In het begin lees je alle etiketten, zit je met een hoop vragen en lijkt uiteten of op visite gaan echt onmogelijk. Maar gelukkig is daar niets van waar! Ik ben het afgelopen jaar veel uiteten geweest, heb geen verjaardag overgeslagen en dat alles zonder producten te eten die gluten bevatten.

Er zijn namelijk zoveel dingen die ik wel kan eten. Ik zal hieronder een opsomming maken:
– Alle fruitsoorten
– Alle Groenten
– Alle soorten rijst (ik eet zelf geen rijst een aardappels)
– Aardappels en ook aardappelzetmeel (ik eet zelf geen rijst een aardappels)
– Vis (onbewerkt), dus geen gepaneerde vis
– Vlees (onbewerkt), ook voor vlees en kip geldt, geen gepaneerde varianten
– Kip (onbewerkt)
– Olijven
– Onbewerkte zuivel, rijstmelk, amandelmelk en kokosmelk, sojamelk
– Specerijen en verse kruiden
– Eieren
– Rijstwafels of glutenvrije crackers, bijvoorbeeld kastanjemeel crackers
– Sommige chips
– Sommig zoet beleg
– Suiker is van nature glutenvrij, poedersuiker kan helaas wel tarwemeel
bevatten, kijk dus op het etiket. (Zoals jullie weten, suiker is niet gezond en ontstekingsbevorderend, ik vermijd het dus zoveel mogelijk).
– Wijn, champagne, sherry, port, cognac, calvados
– Agar-agar
– Amarant
– Arrowroot
– Boekweit
– Fonio
– Gelatine
– Gierst
– Guarpittenmeel
– Johannesbroodboom-pittenmeel
– Kastanjes
– Kikkererwten
– Kleefrijst
– Kuzu (bindmiddel Kuzuwortel)
– Linzen
– Maïs
– Notenmeel
– Mihoen
– Quinoa

Als ik op visite ga en het niet zeker is of we mee eten neem ik altijd een aantal rijstewafels mee, beleg voor op de rijstewafel heeft iedereen wel in huis. Gelukkig staan er altijd dingen op tafel die ik wel mag, zoals tomaatjes, komkommer een stukje kaas of andere lekker gezonde hapjes.

Wanneer ik uit eten ga probeer ik vooraf online de kaart te bekijken of ik bel even met het restaurant. In het afgelopen jaar heb ik nog geen een restaurant meegemaakt waar ik niets lekkers kon eten. De koks lossen dit vaak enorm goed op met erg lekkere creaties. Er zijn zelfs al restaurants met een glutenvrije kaart!

Nu we een jaar verder zijn is glutenvrij eten zo normaal voor mij geworden. Mijn gezondheid is enorm verbeterd en zo voel ik me nu ook!

Ik heb veel gehad aan het boek “Gevaarlijke gluten”, waar ik ook een blog over schreef.

Ik vind het enorm leuk dat ik nu via mijn blog ook glutenvrije recepten met jullie kan delen. Ik kan me voorstellen dat glutenvrij koken voor veel mensen nog saai lijkt omdat ze denken zich te moeten beperken tot eenvoudige maaltijden, maar dat is gelukkig absoluut niet zo!

IMG_2281.PNG Uiteten in één van mijn favorieten restaurants Spirit Rotterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s