Gevaarlijke gluten!

Wist je dat je gewrichtspijn, botontkalking, bloedarmoede, een depressie en voedingstekorten kunt krijgen van het eten van brood, pasta, koekjes en zelfs van bereide soepen?

Ik kwam er dankzij een collega achter dat ik een glutenallergie heb. Ik vertelde haar over mijn klachten en zij vertelde mij over haar glutenallergie. Onze klachten kwamen sterk overeen. Zij raadde me daarom ook aan om eens een maand zonder gluten te gaan eten, maar dan ook echt alle gluten te schrappen. Ik volgde haar advies gelijk op, en kon het resultaat bijna niet geloven. Al na drie dagen merkte ik een enorm verschil en voelde ik me een stuk beter. Ook mijn vriend merkte dit op. Vanaf dat moment besloot ik om volledig glutenvrij te gaan eten.

Ik haalde veel informatie uit het boek “Gevaarlijke Gluten”. Keer op keer bevestigde het hoe ik mij al al die jaren voelde. En waar mijn vage gezondheidsklachten vandaan kwamen. Omdat ik altijd al het idee het me niet lekker te voelen van melk/zuivel verbaasde het mij ook niet om te lezen dat een glutenallergie vaak gepaard gaat met een lactose intolerantie.

Maar welke producten bevatten dan gluten?
Een glutenvrij dieet sluit alle voedingsproducten uit die gluten bevatten, zoals tarwe, rogge, gerst, en sommige haversoorten. Hieronder vallen ook spelt, seitan, volkorenbloem, zuurdesem, couscous, biergist, griesmeel en gort.

Maar welke voedingsproducten mag je dan wel?
Gelukkig genoeg! Het beste is om alle voedingsproducten die van nature geen gluten bevatten, als basis voedsel te eten. Dut zijn fruit, groente, noten, (glutenvrije) zaden, onbewerkt natuurlijk vlees en vis, eieren, bonen en linzen. Deze voedingsproducten zitten bovendien boordevol voedingsstoffen. Artsen en voedingsdeskundige raden iedereen al jaren aan om meer verse, onbewerkte voeding te eten. Niet alleen voor mensen met een glutenallergie, maar ook voor hen die wel gluten verdragen is een glutenvrij dieet erg gezond.

Een kleine greep uit de lijst van klachten die gluten kunnen veroorzaken;
– je ongemakkelijk voelen na een maaltijd waarin gluten zitten, zoals pasta of brood.
– buikpijn en opgezette buik
– diarree en/of constipatie
– brandend maagzuur
– aften
– misselijkheid
– huidontsteking
– eczeem
– droog, dun, traag groeiend haar
– evenwichtsstoornissen en duizeligheid
– leerstoornissen
– dementie.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Het wil niet zeggen dat je alle klachten moet hebben bij een glutenallergie en ik heb nog een tal van klachten niet opgeschreven.

Herken jij je wel in bovenstaande, dan kan ik je aanraden om net als ik ook de stap te nemen en het uit te proberen. Wellicht zul je ook verschil merken en je beter gaan voelen.

Voor vragen kunnen jullie altijd een reactie achterlaten onder dit bericht. 20140806-103306-37986902.jpg

5 Reacties op “Gevaarlijke gluten!

 1. Door het lezen van jou artikel besef ik net hoeveel symptomen ik van deze ziekte wel niet heb. Je hebt me echt tot nadenken gezet. Ik ga binnenkort eens een afspraak maken met de dokter, je weet immers nooit.

  Like

  • Beste Daisy, fijn om te lezen dat je iets aan mijn artikel hebt. Ik kan je aanraden om alvast glutenvrij te gaan eten, het verschil zul je zo snel merken wanneer je ook slecht op gluten reageert. Helaas levert een bezoek aan de huisarts, in het geval van een glutenallergie, niet veel op. Mits je natuurlijk alle onderzoeken ondergaat.

   Like

 2. De beste manier is om gluten volledig uit je eetpatroon te schrappen. Doe dit minimaal een maand, bekijk dan hoe je je voelt. Schrijf alle klachten op die je nu hebt. Zodra je je beter gaat voelen ben je die klachten namelijk snel vergeten. Een bezoek aan de huisarts kan natuurlijk nooit kwaad, maar indien je klachten hebt is het zeker de moeite waard om het een maand te proberen.

  Like

 3. Pingback: 1 jaar blij glutenvrij!! | BiologischNatuurlijk·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s