Tekort aan biologische boeren

500 biologische boeren tekort! 

Goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat steeds meer mensen biologisch willen eten en dat zij zich bewust worden van de voordelen van biologische producten. Het nadeel is echter, dat we in Nederland ruim 500 biologische boeren tekort komen om aan deze vraag te kunnen voldoen. 

Nederland telt op dit moment 1500 boeren die biologisch voedsel produceren. Hier zullen wel biologische boeren bijkomen, maar dit kost tijd en helaas ook veel geld. 

Pas na 2 jaar biologische boer 

Een boer moet namelijk 2 jaar lang volgens de regels van de biologische landbouw werken, voordat hij zichzelf een biologische boer mag noemen. In die twee jaar heeft hij dus een hoop grote investeringen, werkt hij volgens de biologische regels, maar mogen zijn producten niet als biologisch worden verkocht. Het gaat al snel om tienduizenden euro’s, wat lang niet alle boeren op kunnen brengen. 

Het gevolg van tekort aan bio boeren

Omdat Nederlandse boeren niet aan de vraag kunnen voldoen zullen de biologische producten steeds vaker uit het buitenland komen. Dat is niet alleen zonde voor de boeren in eigen land, maar de import levert ook een extra belasting voor het milieu. 

Verkoop van bio producten steeg met 12%

Dat Nederlandse consumenten steeds meer de voorkeur geven aan biologische producten blijkt uit de cijfers. Afgelopen jaar hebben we  ongeveer 1,2 miljard euro uitgegeven aan biologische producten, wat neerkomt op een stijging van 12 procent ten opzichte van 2014.  

Wat kopen jullie biologisch?

Wij kopen het liefst zo veel mogelijk biologisch, maar helaas lukt het niet altijd. Groenten, fruit, vlees en eieren vind ik het belangrijkst. Wat kopen jullie biologisch en waar kopen jullie het liefst?

Bio producten Frankrijk

Tijdens onze vakantie in Frankrijk scoorde wel veel bio producten in de plaatselijke supermarkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s