Overgewicht? Een gezond eetpatroon begint al in de kinderjaren

Gisteren hebben we allemaal weer heerlijk van het zonnetje kunnen genieten. Heerlijk, ik kan niet wachten tot het zomer is. De meeste mensen willen er in de zomer goed uitzien en beginnen dan te “lijnen” om vervolgens weer in hun zwembroek of bikini te kunnen. Maar uit onderzoek is gebleken dat de basis voor een gezond voedingspatroon al in de kinderjaren aangeleerd zou moeten worden. 

De hersenen programmeren namelijk in de eerste 2,5 jaar van het leven nagenoeg alles betreft de eetgewoonten. Hierover deden Jaap Seidell (Hoogleraar voeding & gezondheid), Frank van Berkum (internist en vasculair-geneeskundige), maar ook Karin Luiten, auteur van het boek (bestseller!) “Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek” hun uitspraak tegen HP/De Tijd. 

Het gaat al mis in de basis 

Het begint al wanneer kinderen pas geboren worden en ze geen of veel te kort borstvoeding krijgen – lees meer op mijn Mama Lifestyle Blog over borstvoeding -. Maar ook wanneer ze iets ouder zijn en vaak al veel te zoete tussendoortjes aangeboden krijgen. Om nog maar niet te spreken over de hoeveelheid zoete drankjes die kinderen vandaag de dag krijgen. Seidell geeft aan dat we onze hersenen op die manier laten wennen aan al dat zoet en het beloningseffect dat dat op ons systeem heeft, hierdoor blijft je lichaam verlangen naar zoet waardoor je dus de fout in zal gaan. Hierdoor ontstaat ook het “troost” of emo eten op latere leeftijd. Wat is er mis met water en een stukje fruit? 

Kampioen in frisdrankconsumptie 

Het zou triest gesteld zijn met het voedingspatroon van Nederlandse kinderen. Volgens de voedingsdeskundigen zouden we  Europees “kampioen” in frisdrankconsumptie zijn. Denk alleen al is aan alle pakjes drinken die kinderen mee naar school krijgen. Daarnaast doen zij de uitspraak dat slechts 1 procent van de kinderen voldoende groente eet, 4 procent eet genoeg vis en 3 slechts procent krijgt genoeg vezels binnen. 

Het gevolg van dit alles, overgewicht! 

We kunnen als Nederlanders nog veel leren op het gebied van voeding en gezondheid, met name op het gebied van overgewicht. Overgewicht neemt de laatste jaren toe en inmiddels heeft zelfs 13 procent een BMI hoger dan 30, 20 jaar gelden was dit nog maar de helft. Een gezond BMI ligt tussen de 18,5 en 25. Op de site van de Hartstichting kun je je BMI berekenen

Verklein de kans op hart-en vaatziekten

Van Berkum gaf aan dat gezonde eters maarliefst 23 procent minder kans op hart- en vaatziekten en andere narigheid hebben. Ondanks dat eten mensen nog steeds veel te veel en gaan ze voorbij aan hun gezondheid.  Naast hun eigen gezondheid kost het ook de maatschappij nog eens handenvol geld.

Wil je graag gezonder gaan eten of heb je vragen over je huidige voedingspatroon? Graag help ik je hierbij. Mail gerust naar BiologischNatuurlijk@gmail.com

 

Een Reactie op “Overgewicht? Een gezond eetpatroon begint al in de kinderjaren

  1. Juist dat van die borstvoeding dat kan ik niet helemaal plaatsen?
    Omdat er ook zijn die geen borstvoeding gehad hebben en toch niet kampen met overgewicht.

    Aum Shanthi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s