E-nummers

Inmiddels horen en zien we het steeds meer. E-nummer vrij, zonder toevoegingen etc.

Maar wat zijn nu eigenlijk E-nummers en zijn ze echt allemaal schadelijk?

De E staat voor Europa en helaas niet voor Vitamine E. De E-nummers zijn opgesplitst in een aantal categorieën.
– Kleurstoffen worden genummerd van E100-E180
– Conserveermiddelen worden genummerd van E200-E297
– Voedingszuren worden genummerd van E300-E337. Voedingszuren voorkomen uitdroging en verkleuring.

Niet alle E-nummers zijn schadelijk. Neem bijvoorbeeld E162 (Bietenrood), een rode kleurstof gemaakt uit bieten.

Helaas zijn er meer schadelijke dan onschadelijke E-nummers. Wanneer je in de supermarkt het lijstje van ingrediënten bekijkt zeggen die vreemde/moeilijke woorden waarschijnlijk niets. Sommige staan alleen met het E-nummer vermeld, maar sommige ook onder de naam.

Een voorbeeld is Optimel Kwark. Erg aantrekkelijk voor hen die “aan de lijn” zijn. Bevat geen suikers, 0% vet etc., maar wanneer je de ingrediënten bekijkt zie je onder zoetstof staan “Acesulfaam-K en Sucralose”.

Acesulfaam-K heeft het E-nummer E950, een synthetische, zoete smaakversterker welke wel 200 keer zoeter is dan suiker. Je ziet E950 vaak terug in banketbakkersproducten, kauwgom, frisdranken, snoep, desserts en melkdranken. Uiteraard wordt hier niet aangegeven dat deze stof mogelijk bijdraagt aan het ontstaan van longtumoren, toename van cholesterolgehalte en leukemie.
Het zelfde geldt voor Sucralose, wat zelfs 600 keer zoeter is dan suiker. Sucralose brengt mogelijk schade op aan het immuunsysteem, maar tast ook de lever, de nieren, de dikke darm, de maag, lever, longen en hersenen aan.

Ik zou een heel blog kunnen wagen aan de gevaren van Aspartaam (E951) of Glutamaat (E621), maar ik kan jullie adviseren om het boekje “Wat zit er in uw Eten” aan te schaffen. Ik kocht het voor €9,95, maar het is mij meer waard dan dat. Het is een makkelijk formaat en ik draag het altijd bij me in mijn handtas. Voordat ik iets koop bekijk ik de ingrediënten (wat ik vanwege mijn glutenallergie toch al moet doen) en scan dan op suikers (ook vermijden) en E-nummers, ook de schuilnamen waaronder zij vermeld staan heb je binnen een aantal weken door.

Omdat tegenwoordig de meeste mensen gehaast zijn, makkelijk en snel willen eten komt steeds meer van de voeding uit pakjes en zakjes. Ik raad jullie sterk af om dit te doen, want op deze manier krijg je zoveel additieven binnen die je gezondheid op een zeer slechte manier beïnvloeden. Om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid zout due daar in zit.

Een mooi voorbeeld vind ik altijd nog, op een sinaasappel of een broccoli staat ook niet “0% vet/bewuste keus/ geen toevoegingen, etc.”. Wanneer je bewuste keuzes zult maken en zoveel mogelijk biologisch eet zul je zien dat het vermijden van E-nummers steeds makkelijker gaat.

In mijn koelkast en keukenkastjes staan geen producten meer welke E-nummers bevatten. Ik ben me bewust van de gevaren en kies er voor om producten te kopen die iets toevoegen aan mijn gezondheid. Biologische producten. Producten die uit de natuur komen en geen toevoegingen nodig hebben. Noten, (peul)vruchten, groente, zaden, (beperkt) vlees, vis, verse of gedroogde kruiden, noem maar op. De natuur heeft zoveel goeds te bieden, daar kan geen pakje of zakje tegen op.

20140804-181557-65757673.jpg

2 Reacties op “E-nummers

  1. Pingback: Foodwatch; Kinderdrankje misleidt ouders | BiologischNatuurlijk·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s