Foodwatch; Kinderdrankje misleidt ouders

De nieuwspagina’s staan er vol mee, en ook ik wil het Gouden Windei van Foodwatch niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

In de afgelopen weken stemden ruim 26.000 consumenten op het meest misleidende voedselproduct van 2014.

Capri-Sun Multivatamin van coca-cola, wat zich voordoet als gezond drankje voor kinderen is met 38% van de stemmen de winnaar van het Gouden Windei, en daarmee dus het meest misleidende product.

Het drankje wekt namelijk de indruk gezond te zijn door de kreet “Multivitamin”. Ouders trappen hier helaas in, doordat de tekst “drank met vruchtensappen en bronwater op staat”. Wat er werkelijk is zit is 19 gram suiker, wat neerkomt op 5 suikerklontjes, op een zakje van 200 ml. Daarnaast bevat het maar 12% vruchtensap en is het gevuld met synthetische vitamines. Waarom suiker slecht is lees je in mijn eerdere blog.

IMG_2538-0.PNG

Naast het mierzoete drankje stond Albert-Heijn met zijn “Ambacht Rundervink” op nummer twee, met 35% van de uitgebrachte stemmen. De rundervink is opgespoten met water, bevat maar liefst vijf verschilde soorten suiker en zeven E-nummers. Eerder schreef ik hier over E-nummers.

BelVita Breakfast meergranen kreeg 16.5% van de stemmen, opgevolgd door Knorr Boeren Groente Soep met 5%. Rosita’s Surinaase Roti’s kreeg 4% van de stemmen.

Coca-cola wil de prijs niet in ontvangst nemen. Zij vinden dat ouders de verpakking zelf kunnen bekijken en aan de hand daarvan bepalen of zij het drankje aan hun kinderen geven. Alle ingrediënten staan vermeld, waardoor zij het niet als misleidend ervaren, aldus Arjanne Hoogstad woordvoerster van Coca Cola. Eerder schreef ik een blog, hoe lees ik een etiket.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s